Hur betalar jag mina räkningar?

Det finns olika sätt att betala räkningar ( Autogiro, e- faktura, girobetalning, internetbetalning) välj det sätt du tycker passar dig bäst. Idag är det väldigt enkelt att betala räkningar då du kan bestämma om du vill att alla dina räkningar ska betalas automatiskt eller kan du betala dom när du vill/ har pengarna.

Du kan använda dig av –

Autogiro
Med Autogiro dras pengar från ditt konto per automatik istället för att du betalar räkningar manuellt. Du behöver inte godkänna något, utan bara se till att du har pengar på kontot. Autogiro är ett enkelt sätt att betala räkningar på och passar bra för återkommande räkningar som till exempel hyran, telefonräkningen, TV-licensen och försäkringar.

För att bli ansluten till Autogiro undertecknar du ett så kallat medgivande, som ger betalningsmottagaren fullmakt att dra pengar från det konto som du har angett. På medgivandet anges villkoren, som du godkänner med din namnteckning. Medgivandeblanketten får du av betalningsmottagaren.

 

E- faktura

Med e-faktura sparar du både miljö och egen tid. Med e-faktura får du dina räkningar samlade i internetbanken, vilket ger dig kontroll och överblick över obetalda och betalda räkningar. Ett enkelt och säkert sätt att betala räkningar. Välj om du vill godkänna dem först eller om de ska betalas per automatik.

Girobetalning
Girobetalning kopplas till Servicekonto i banken eller ditt Privatkonto. Du får ett häfte med förtryckta betalordrar. Du fyller i en betalorder och postar den tillsammans med inbetalningskorten när du ska betala. Det tar två till tre bankdagar från det att du postat kuvertet tills betalningsmottagaren har pengarna. Du kan skaffa tjänsten genom att kontakta din bank.

Internetbetalning
Med internetbetalning lägger du upp ett register med dina betalningsmottagare i din internetbanken, både dem du bara betalar till någon enstaka gång och dem du betalar till regelbundet. När du ska betala en räkning väljer du betalningsmottagare och konto för betalningen och sedan anger du datum och OCR-nummer eller annat meddelande. Slutligen godkänner du dina betalningar.